Plastis

Plastis

Til tross for at vi skriver desember kom uttrykket «spøkelsesbyen Farsund» langt ifra til sin fulle rett lørdag formiddag. Da den splitter nye plastisbanen på Torvet ble åpnet med brask og bram var det mye som tydet på at spøkelsene holder seg på Husan. Og etter alt å dømme vil også åndene gjemme seg der resten av årstiden. Et yrende folkeliv, og en drøss skøyteglade unge og eldre, ga heller inntrykk av «sommerbyen Farsund» — selv værgudene var i godt humør under åpningen, bare varmegradene uteble.
Skal lokke til handel
Etter vel fire års arbeid for isbane i sentrum, må initiativtaker Torrey Skeibrok klype seg selv i armen. Sammen med et positivt næringsliv, ildsjeler og andre politikere — blant andre Gunnar Fossland som fikk kommunestyret til å behandle saken gjennom «innbyggerinitiativet» — smilte en stolt Skeibrok om kapp med sola.
— Dette er virkelig en stor dag for Farsund og bykjernen. Tenk at vi har klart å få til dette fullstendig uten kommunale midler, sier han, og skryter av bidragsyterne.
Flere shoppingglade i sentrum er hovedtanken bak skøytebanen, forklarer Skeibrok.
— Tanken er at foreldre skal kunne slippe ungene utpå isen, mens de selv går og handler. I Farsund har vi alt vi trenger.
Nervøs «snorklipper»
Stein A. Ytterdahl virket ikke lite nervøs like før han offisielt skulle åpne banen, ved å gå de første stegene med skøyteblader under føttene. Og det var også nettopp det ordføreren gjorde — gikk, som bambi på isen, over det hvite dekket.
— Hehe, flirer han.
— Dette er første gang jeg snører skøyter på 42 år, sa han til rungende, forventningsfull latter fra tilskuerne.
Til Farsunds Avis skryter Ytterdahl av «lekeplassen».
— Dette er nok et eksempel på at det er mulig å få til ting med ståpåvilje. Isbanen skal være en lekeplass og en sosial arena i vinterhalvåret.
— Og banen viser at «innbyggerinitiativet» fungerer?
— Dette er det første ordentlige eksempelet på at denne instansen er tatt i bruk på en vellykket måte, svarer han.
— Gode ideer kan realiseres i fellesskap.

Roser stayerevnen
Verksdirektør Kai Rune Heggland ved Alcoa Lista framstod under åpningen som en fornøyd investor.
— Dette ser veldig bra ut. Banen vil absolutt skape mer liv i sentrum, og i dag passet været utmerket, sier Heggland.
Han berømmer folkene som har stått på for å realisere ideen.
— Stayerevne er en viktig egenskap. Det har gått lang tid fra idè til handling, men folk har ikke gitt opp. Jeg ser nå at dette absolutt var en god investering.

Se flere bilder fra helgens plastisbane-åpning på favis.no

fakta
Plastisbanen

Scan-ICE lages av Scansis AS. Scan-ICE gjør at man kan drive skøyteaktiviteter med vanlige skøyter utendørs og innendørs, uansett værforhold.

Plasten gir ved optimale forhold 80 prosent den samme glattheten som naturlig isdekke.

Til sammen har banen i Farsund kostet 540.000 kroner. Alcoa Lista har sponset med rundt 200.000, Norges Ishockeyforbund med 120.000 og øvrige, lokale sponsorer med resten.
(Publisert 14.12.2009 – 06:00)
Plastisbane åpnet på Strandtorget i Tromsø.
Hilsningstaler og utdeling av hjelmer og skøyter til heldige vinnere.
Lørdag 1. november ble det åpnet en plastisbane på Strandtorget i Tromsø. Rune Molberg hilste fra Norges Ishockeyforbund og Inger Heidi Kjærvik hilste fra DnbNOR. DnbNOR hadde i tillegg til at de er med og sponser plastisbanene i dette landsomfattende prosjektet, også tatt med seg 15 hjelmer og 15 par skøyter som etter loddtrekning ble fordelt til 15 heldige vinnere. Så inntok kunstløpsjentene isen og holdt en oppvisning i formasjonsdans. Deretter var det hockeyguttas tur. Her var interessen på topp i alle årsklasser som etter tur fikk prøve den nye flata. Fremmøtet overgikk alle forventninger både av aktiv og skuelystne og flata ble en suksess fra første øyeblikk. Ikke minst for de aller yngste hvorav flere etter utsagn allerede skal ha staket ut kursen mot de store høyder.